Značaj poljoprivrede u privrednoj strukturi i privrednom razvoju zemalja u tranziciji - Jelić, Sreten M.; Kolarević, Vukašin Ž. (Sociološki pregled, 2019)
U ovom radu cilj autora je da ukažu na značaj poljoprivrede u ekonomskoj strukturi i za ekonomski razvoj zemalja u tranziciji. Kada je u pitanju razvoj zemalja u tranziciji, uloga poljoprovrede je nesporna, naročito zbog toga što poljoprivreda predstavlja važnu granu ekonomije bivših socijalističkih sistema, ali i strukturnih reformi agrarnog sektora. Poseban naglasak je na analizi pokazatelja značaja poljoprovrede u privrednoj strukturi i za privredni razvoj pojedinih zemalja u tranziciji. Analiza obuhvata zemlje EU koje su u tranziciji, zemlje Zapadnog Balkana i države članice Zajednice nezavisnih država. Analizirani podaci odnose se na period od 1989. do danas, a rezultati su kreirani za kraće periode radi poređenja.