Etnički odnosi u Crnoj Gori 12 godina nakon sticanja nezavisnosti - Bešić, Miloš Lj. (Sociološki pregled, 2019)
Ovaj rad predstavlja analizu međuetničkih odnosa u Crnoj Gori 12 godina nakon što je ova sada već bivša članica Jugoslavije stekla svoju nezavisnost. Etničke odnose analizirali smo koristeći metodu merenja etničke distance. Rad se oslanja na empirijske podatke koji ukazuju na nivo međuetničkog i ukupnog etničkog distanciranja. Ovo istraživanje, odnosno sva merenja sprovedena tokom ovog istraživanja, zasnivaju se na tradicionalnoj Bogardusovoj skali socijalne distance. Istraživački cilj ove analize, osim deskriptivnih zadataka koje ima, jeste i to da pokaže efekat političkih faktora na etničko distanciranje. Osnovnu hipotezu smo testirali koristeći OLS regresionu metodu (regresiona analiza). Podaci koje smo dobili ukazuju na veoma visok nivo međuetničke distance između Srba, s jedne strane, i nacionalnih manjina, s druge strane. Takođe smo utvrdili da postoji veoma nizak nivo etničke distance između Crnogoraca i Srba, što potvrđuje tezu da je razdor između njih, odnosno razlika koja postoji više političke nego etničke prirode.