Stavovi Belorusa o integraciji: između Evropske unije i Evroazijske ekonomske unije - Kabiak, Aleh; Andras, Iryna (Sociološki pregled, 2019)
oložaj Belorusije između Ruske Federacije i Evropske unije stavio je pred Republiku jasan izbor između Istoka i Zapada. U procesima integracije, trenutno postoji snažan naklon prema Rusiji iz istorijskih i ekonomskih razloga. Javno mnjenje favorizuje integraciju s Rusijom (75,1%), kako je pokazalo republičko istraživanje javnog mnjenja Belorusija-2030 koje je 2014. godine sproveo Institut za sociologiju Beloruske akademije nauka (Minsk). Belorusko stanovništvo ne teži pridruživanju Evropi. Stoga bi današnja formula državne (spoljne politike) i narodne (stavovi stanovništva) geopolitike Belorusije bila nezavisnost, ali uz bratsku Rusiju.