Ko je zamenio intelektualca u demokratskoj tranziciji? - Avramović, Zoran M. (Sociološki pregled, 2019)
U radu se analiziraju socijalni i politički procesi koji su uslovili radikalnu promenu uloge intelektualaca u društvu. Ono što se događa u zapadnoevropskim društvima sa intelektualcem prepoznaje se i u zemljama tzv. tranzicije u koje se ubraja i Srbija: njihova javna uloga je u povlačenju pred drugim akterima. S promenom značenja javnosti i javnog dobra menja se i pojam inteligencije. U radu se ukazuje na jačanje javne uloge političkih stranaka, učesnika u elektronskim i štampanim komunikacijama, građanističkim pokretima. Novonastajuće okolnosti društvenog i političkog života marginalizuju nekadašnju ulogu inteligencije kao glasa javnosti, kao društvenu grupu koja artikuliše interese i potrebe naroda i građana. Zastupnici javnog dobra više nisu potrebni. U završnom delu analiziraju se promene javne uloge inteligencije u Srbiji.