Promene stanovništva Srbije u postjugoslovenskom periodu (1991–2017): važniji demografski aspekti - Penev, Goran D.; Predojević-Despić, Jelena R. (Sociološki pregled, 2019)
Cilj rada je da se razmatraju trendovi kretanja stanovništva Srbije i njegovih komponenti tokom poslednje tri decenije. To je period korenitih političkih, ekonomskih i socijalnih transformacija. Analiza je zasnovana na podacima vitalne statistike (1991–2017), popisa iz 1991, 2002. i 2011, kao i zvaničnih ili procena autora. U tom periodu neki raniji dugoročni procesi su nastavljeni (pad fertiliteta, snižavanje mortaliteta, iseljavanje), ali su prisutne i neke nove pojave i procesi (smanjenje stanovništva, negativan prirodni priraštaj, masovne prisilne migracije). Autori ukazuju na međuzavisnost analiziranih promena komponenti demografskog rasta i odmaklog starenja stanovništva i zaključuju da su to najvažniji činioci koji će odlučujuće delovati na demografski razvitak Srbije u narednim decenijama.