Rađanje van braka u Srbiji: nedovoljno istražen fenomen - Stankovic, Biljana B. (Sociološki pregled, 2019)
U Srbiji je, kao i širom Evrope, u poslednjih nekoliko decenija prisutan trend porasta vanbračnog fertiliteta. U 2017. godini je van braka rođeno 26% dece. U radu se sagledavaju osnovne karakteristike vanbračnog rađanja, na osnovu zvaničnih statističkih podataka i rezultata kvalitativnog istraživanja autora. O tome koliko se vanbračnih rađanja odvija u okviru vanbračnih zajednica a koliko među samohranim majkama, usled nedostatka statističkih podataka, zaključuje se indirektno. Rezultati analize ukazuju na nepovoljan socioekonomski položaj mnogih majki i dece rođene van braka. Stoga se ukazuje na potrebu institucionalnih mera podrške jednoroditeljskim porodicama. Takođe, naglašava se potreba produbljivanja znanja i povećanje obuhvata i kvaliteta podataka vezanih za fenomen vanbračnih rađanja.