„Deca u pokretu“ kao ranjiva populacija - Bogetić, Dragica R.; Jugović, Aleksandar L. (Sociološki pregled, 2019)
Pojam „dece u pokretu“ je relativno nov u naučnom i političkom smislu. Ciljevi ovog rada su konceptualizacija pojma i kategorija „dece u pokretu“, analiza rizičnih faktora i posledica po blagostanje dece koje stvaraju prisilne migracije i uspostavljanje teorijskog okvira razumevanja ovog fenomena. U radu se kao opšte naučne metode koriste analiza i sinteza. „Deca u pokretu“ jesu ranjiva populacija koja je višestruko izložena različitim vidovima rizika po njihovu bezbednost, zdravlje i socio-emocionalni razvoj. Posebni izazovi za zaštitu „dece u pokretu“, tiču se ostvarivanja prava na nediskriminaciju, prava na najbolji interes, prava na život, opstanak i razvoj i prava na participaciju. Politika društva prema „deci u pokretu“ treba da bude multidimenzionalna i multisektorska.