Vrednosti i subjektivna dobrobit u kontekstu tranzicije: Podaci iz Srbije - Radović, Olivera B.; Stanojević, Dragana Z.; Tošković, Oliver M. (Sociološki pregled, 2019)
Ovo istraživanje je imalo dva osnovna cilja: (1) ispitati da li se Švarcov model vrednosti (Schwartz et al., 2012) replikuje i na srpskom uzorku, i (2) ispitati intenzitet i smer povezanosti tih vrednosti sa kognitivnom i afektivnom komponentom subjektivne dobrobiti u specifičnom socijalnopolitičkom kontekstu koji Srbija, kao zemlja u tranziciji, predstavlja. Uzorkom je obuhvaćeno 412 odraslih ispitanika, prosečnog uzrasta M = 34,42 (SD =6,305). Koristili smo sledeće samoopisne mere: PVQ-RR (Schwartz, et al. 2012), skalu zadovoljstva životom (Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985) i SIAB-PANAS (Novović, Mihić, 2008). Dobijeni rezultati pokazuju da se vrednosti postulirane revidiranim Švarcovim modelom adekvatno raspoređuju i na našem uzorku. Dobijene korelacije između tih vrednosti i komponenti subjektivne dobrobiti mogu se smatrati očekivanim i u skladu su sa perspektivom „zdravih vrednosti” o odnosu vrednosti i subjektivne dobrobiti. Na kraju, diskutovane su implikacije dobijenih rezultata.