Doprinos kritičkom istraživanju teorije i prakse tranzicije - Stanojević, Nenad M. (Sociološki pregled, 2019)
U radu je dat osvrt na monografiju dr Ljubiše Mitrovića U raljama tranzicije: između sunovrata i alternative (Pledoaje za tranziciju tranzicije i alternativno društvo). Najpre je izneta struktura monografije, kao i osnovna teorijska polazišta autora. Zatim se razmatra uticaj primene neoliberalne strategije razvoja na društva u tranziciji, kao i mogućnosti uspostavljanja alternativne strategije razvoja. Na kraju se problematizuje uloga i položaj društveno-humanističkih nauka i intelektualaca u savremenom svetu.