Teorijski pristupi i pravci u istraživanju beskućništva: kritička analiza - Bilinović Rajačić, Ana; Čikić, Jovana (Sociološki pregled, 2020)
Beskućništvo se često objašnjava simplicistički i donekle ateorijski, kao stambeni problem ili kao problem socijalne pomoći izazvan strukturnim ili individualnim faktorima. Takva dualistička objašnjenja nisu adekvatna i bilo kakva politika prevencije i suzbijanja beskućništva doneta pod njihovim uticajem pokazala se kao neefikasna. U radu se analiziraju tri pristupa – „životne priče”, „putevi beskućništva” i (sub)kultura beskućništva – kao načini za unapređenje razumevanja sveukupnog iskustva beskućništva (njegovih uzroka, puteva kroz i iz beskućništva, kao i ishoda). Posebna pažnja posvećena je analizi aspekata pojedinih teorijskih pristupa i pravaca (feminizam, poststrukturalizam, postmodernizam i ekološki pravac) i ukazivanju na plodotvornost njihovih uvida pri analizi problematike beskućništva. Osnovu za izradu rada čini analiza radova relevantnih autora/predstavnika odabranih teorijskih pravaca i pristupa. Cilj rada je da se na osnovu odabranih radova pruži kritički osvrt na teorijska shvatanja o beskućništvu, kao i da se proširi razumevanje ovog društvenog fenomena.