Suicidno ponašanje korisnika psihijatrijskih usluga: teorije i istraživanja - Dragišić Labaš, Slađana M (Sociološki pregled, 2020)
U radu se bavimo razmatranjem opštih (u opštoj populaciji) i specifičnih faktora rizika za suicidno ponašanje vulnerabilnih i marginalizovanih ljudi, korisnika psihijatrijskih usluga, a koristeći izabrane sociološke, psihološke i psihijatrijske teorije. Nastojimo da objasnimo neophodnost u korišćenju multidimenzionalnog pristupa ovom fenomenu i integraciji znanja iz tri naučne oblasti. Dopunjavanje individualnog društvenim je jedini način da se pojava sagleda dublje, a programi prevencije prošire. Klinička populacija je ugroženija od nekliničke, delovanjem svih faktora rizika koji dolaze iz porodice i društva. Stigma i diskriminacija, uz prepoznate društvene faktore rizične za suicid u opštoj populaciji (ekonomska kriza, tranzicija, ekonomska nejednakost, migracija, rat, nezaposlenost...), dodatno pogoršavaju zdravlje i socijalni položaj obolelih. Tako negativni stavovi prema osobama s psihičkim problemima, a posebno oni o opasnosti, agresivnosti i nepredvidivosti, u različitim zemljama i kulturama, dovode do sličnih posledica i znatno otežavaju integraciju obolelih u društvo, smanjuju mogućnosti za njihovo funkcionisanje i kvalitetnije življenje, dok samoubistvo može biti beg iz ove situacije.