Sociodemografski profil beskućnika u Srbiji - Bobic, Mirjana Veljko (Sociološki pregled, 2020)
Ovo je jedan od retkih radova o beskućnicima u Srbiji čiji je cilj da predstavi njihov sociodemografski profil. Glavni izvor podataka je popis stanovništva, a osnovna metoda je statistička. Pored toga, primenili smo sekundarnu analizu nekoliko kvalitativnih istraživanja, čiji su nalazi korišćeni komplementarno. U radu je prikazano da veliku većinu beskućnika čine muškarci, mlađih i srednjih godina, neoženjeni, sa niskim obrazovanjem, koji obavljaju jednostavna zanimanja. Mnogi od njih su Romi, imigranti iz regiona i povratnici iz EU. Tumačenje nalaza, kome prethodi kratki pregled društvenog konteksta ove pojave u Srbiji, a delom i u EU, dovelo je do zaključaka koji su rezimirali profil beskućnika i ukazali na intervenciju koja ima za cilj da ih izvuče sa socijalne margine, ali i da spreči ulazak mnogih osoba u rizik beskućništva.