Društvene implikacije ženskog jezika u medijskom diskursu - Nikolić, Melina M.; Babić Antić, Jelena B. (Sociološki pregled, 2020)
Predmet ovog rada su jezička sredstva karakteristična za govor žena u specifičnom tipu medijskog diskursa, konfrontacionog televizijskog intervjua, značenja koja ona mogu imati i njihove društvene implikacije. Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi da li lingvistički obrazac ženskog govora u medijskom diskursu ovog tipa sadrži osnovne karakteristike ženskog govora i koje, kao i da se ustanovi koje su funkcije i društvene implikacije upotrebljenih jezičkih sredstava. Za analizu je korišćen metodološki okvir kritičke analize diskursa prema trodimenzionalnom modelu analize korpusa kao (1) teksta, (2) diskurzivne prakse i (3) društvene prakse. Istraživanje se oslanja na početnu pretpostavku kritičke analize diskursa da, ako je odnos između diskursa i društva dijalektički, tj. da diskurs konstituiše društvo, ali da je i sam društveno uslovljen, promene u jednom elementu nužno izazivaju promene u drugom. Shodno tome, ako se u ženskom jeziku odražava njen društveni položaj, i obrnuto, pretpostavljamo da se i promene u društvenom položaju žene odražavaju na njen jezik, kao i da promenama u njima svojstvenom diskursu žene mogu popraviti svoj položaj u društvu. Rezultati dobijeni posle analize elemenata ženskog jezika, u velikoj meri tu pretpostavku potvrđuju.