Globalni neokonzervativni zaokret - Vuletić, Vladimir M. (Sociološki pregled, 2019)
U tekstu se zastupa teza da je neokonzervativizam globalni odgovor, a ne uzrok krize savremenog svetskog kapitalističkog sistema. Postavljaju se teorijski osnovi za tezu da se neokonzervativizam javlja uvek kada je kapitalizam ugrožen, a da je kriza iz 2008. godine predstavljala samo vrh ledenog brega koji je upozorio na ozbiljnost strukturne krize kapitalizma. U tom smislu neokonzervativizam predstavlja ideološko-politički pokušaj da se očuvaju postojeći odnosi moći u svetskom kapitalističkom sistemu koji su narušeni ubrzavanjem procesa globalizacije.