Mi, narod i svet: Problematični odnos američkog liberalizma i međunarodnog prava - Dickson, Tiphaine L. (Sociološki pregled, 2019)
Uloga koju u društvu igra pravo od centralnog je značaja u svakoj verziji liberalne teorije. Koliko od da je teško obezbediti saglasnost u pogledu ontološke prirode i epistemoloških zakteva koje liberalna teorija postavlja pred zakondavstvo, teškoće se uveliko umnožavaju kada liberalna teorija treba da se primeni na slučaj međunaronih odnosa. Situacija koja stvara najveći problem liberalnoj teoriji je kada pojam pravde treba primeniti van teritorijalnih granica moderne suverene države, pošto ne postoji međunarodni sudija koji bi nepristrasno i nesumnjivo razrešavao sporove. Suprotno idealima mnogih liberalnih mislilaca, sila i dalje uživa vrhovnu moć u odnosima između država, a to je kao realnost teško uskladiti s legalističkim liberalizmom kao teorijskom pozicijom.