Još jedna priča o (b)luzeru južne pruge - Todorović, Dragan M. (Sociološki pregled, 2019)
Šaban Bajramović jeste najplodniji i najznačajniji, a svakako i najslavniji i najpopularniji romski pevač, kompozitor i pesnik na prostorima Balkana, krunisan titulom „cara” romske muzike. On je i institucija i autentična kulturna vrednost jedne nacionalne grupe – Roma, koji nastavljaju borbu za dostojanstveno mesto pod nebeskim svodom i u dvadeset prvom veku. A o tome šta sve treba učiniti da bi i posthumno ostao ono za šta se izborio da bude za života svedoči knjiga Dragoljuba B. Đorđevića, niškog sociologa religije i romologa, pod naslovom „Pitao sam malog puža (Moja sociološka priča o Šabanu Bajramoviću)” u izdanju Službenog glasnika iz Beograda.