Uticaj estetskog vaspitanja na formiranje ličnog identiteta dece i mladih - Filipović, Sanja B.; Vojvodić, Milica V. (Sociološki pregled, 2019)
Današnje društvo, okrenuto prosperitetu, posebno je zainteresovano za razvoj identiteta pojedinaca. Paralelno sa uniformnošću i konformizmom, koji dovode do aktuelne krize ličnog identiteta, naglašava se važnost svesti pojedinca o sopstvenom identitetu. Ovaj dualizam i kulturni okviri u kojima mlada osoba sazreva u velikoj meri određuju i integrišu njegovu ličnost, te utiču na formiranje i razvoj ličnog identiteta. U društvu koje neguje emancipatorsku klimu, formiraju se uslovi koji pogoduju izgradnji samosvesnih, odgovornih i produktivnih članova društva. Upravo obrazovanje i nastava likovne kulture pruža mogućnost za razvoj kreativnosti, stvaralačke komunikacije i estetski razvoj, što utiče i na emancipaciju, socijalizaciju i razvoj ličnog identiteta učenika.