Stanje nacionalne bezbednosne kulture kod mladih u Republici Srbiji - Bodin, Milenko M.; Radojević, Kristina Z.; Kesić, Dušan B. (Sociološki pregled, 2019)
Predmet ovog rada jeste utvrđivanje stavova mladih srednjoškolskog uzrasta od 16 do 19 godina u Republici Srbiji o pojedinim pitanjima bezbednosti, čime se želi postići cilj utvrđivanja stanja nacionalne bezbednosne kulture. Teorijski okvir rada obuhvata sistematičan pregled definicija i određenja pojmova bezbednosne kulture i nacionalne bezbednosne kulture. U istražvanju koje je sprovedeno korišćena je metoda polustrukturisanog anketnog upitnika, koji je nastojao da obuhvati osnovne elemente koji uključuju znanje i stav mladih o bezbednosnim problemima u Republici Srbiji. Dobijeni rezultati ukazuju da mladi smatraju narkomaniju i korupciju za najveće pretnje bezbednosti, a subjekti koji prema njihovim stavovima imaju najznačajniju ulogu na planu prevencije ugrožavanja jesu policija, službe bezbednosti i privatno obezbeđenje.