Mladi i mentalno zdravlje u rizičnom društvu: uticaj nesigurnosti na tržištu rada - Mojić, Dušan C.; Jeličić, Aleksandra Č. (Sociološki pregled, 2019)
U radu se analizira uticaj nesigurnosti na tržištu rada na mentalno zdravlje mladih u savremenim društvima. Pomenuta nesigurnost se posmatra kao deo novih rizika u (globalnom) rizičnom društvu. Otežane tranzicije u odraslost u najvećoj meri se odlikuju teškoćama u tranziciji od obrazovanja ka zaposlenju. Relativna sigurnost zaposlenja i „standardne” karijere ranijih generacija danas su zamenjene odloženim, fragmentisanim i diversifikovanim obrazovno-radnim životnim putanjama. Nametnuta individualizacija u uslovima oskudnih i nejednako raspoređenih resursa za posledicu može često imati i ugrožavanje mentalnog zdravlja mladih. Ključne reči: mladi, tržište rada, rizično društvo, mentalno zdravlje.