Zdrav stil života i Beogradski maraton: rekreativci ili fanatici? - Radenovic, Sandra S.; Mijatov, Nikola V. (Sociološki pregled, 2019)
Cilj rada jeste preispitivanje shvatanja maratona kao sportskorekreativne aktivnosti koja pretpostavlja zdrav stil života. Kroz teorijski koncept eskapizma na primeru Beogradskog maratona, autobiografske knjige rekreativne maratonke i autobiografskih zapisa rekreativnih trkača, razmatra se rekreativno bavljenje maratonom kao svojevrsni beg od problema svakodnevice koji završava u određenom obliku fanatizma. Fanatizam ispoljen u imperativu uspeha nametnut kroz obavezni završetak trke menja pristup jednoj rekreativnoj aktivnosti čiji je cilj, između ostalog, poboljšanje i negovanje zdravlja. U društvenom kontekstu neoliberalizma ovaj (samo)nametnuti imperativ neretko vodi upravo u smeru narušavanja zdravlja zarad sopstvenog ispunjenja. Ključne reči: maraton, zdravlje, eskapizam, rekreativci, fanatici