Sidni Minc: Slast i moć - Lazar, Žolt K. (Sociološki pregled, 2019)
Slast i moć, najpoznatija studija američkog antropologa Sidnija Vilfreda Minca (Sidney W. Mintz, 1922- 2015), ujedno je i jedno od najznačajnijih istorijsko-antropoloških dela druge polovine dvadesetog veka.