Praktikovanje joge i očuvanje mentalnog zdravlja: globalna i nacionalna perspektiva - Tešović, Igor R. (Sociološki pregled, 2019)
Decenijama unazad, joga više nije ezoterična istočnjačka disciplina, već globalni fenomen prepoznatljiv po promociji zdravog stila života. Po tom osnovu, ovaj rad je fokusiran na razmatranje uticaja praktikovanja joge na mentalno zdravlje ljudi u globalnom, odnosno nacionalnom kontekstu Republike Srbije. Istraživanje je zasnovano na analizi rezultata naučnih istraživanja o uticaju praktikovanja joge na prevenciju i liječenje mentalnih oboljenja, kao i dostupnih izvora o sociokulturnim specifičnostima primjene joge. Rezultati preduzetog istraživanja ukazuju da praktikovanje joge ima blagotvorne efekte na mentalno zdravlje, odnosno da se njeni terapijski potencijali sve češće primjenjuju u različitim sferama društvenosti (zdravstvu, obrazovanju, sportu i sl.), kako u globalnom, tako i u nacionalnom kontekstu.