Vrednosni sistem i lokus kontrole kod studenata - Sakač, Marija D.; Marić, Mia R. (Sociološki pregled, 2019)
Rad se bavi analizom vrednosnih orijentacija i lokusa kontrole kod studenata humanističke, religijske, tehničke i sportske orijentacije. Na uzorku od 1146 studenata, primenjeni su upitnik za merenje lokusa kontrole i skala za merenje preferiranih stilova života. Potvrđena je povezanost između vrednosnih orijentacija i lokusa kontrole, kao i da se prema varijabli životnog stila, studenti Bogoslovskog fakulteta statistički značajno razlikuju od studenata ostalih fakulteta. Ovoj razlici najviše doprinosi prva glavna komponenta iz prostora životnih stilova, imenovana kao pozitivna emocionalnost. Rezultati sugerišu da se studenti Bogoslovskog fakulteta statistički značajno razlikuju od studenata ostalih fakulteta i to prema osnovnoj dimenziji lokusa kontrole, imenovanoj kao pasivna strategija suočavanja sa problemom.