Položaj manjina u Jugoslavijama - Obradović, Žarko V. (Sociološki pregled, 2019)
Važan deo identiteta, ali i demokratskog kapaciteta Jugoslavije, pored brojnih drugih obeležja, bilo je i pitanje položaja pripadnika manjinskihzajednica. Kraljevina Jugoslavija je morala da prihvati međunarodne obaveze o zaštiti manjina, ali je imala selektivan odnos prema manjinama. Za socijalističku Jugoslaviju izjednačavanje položaja pripadnika nacionalnih manjina, tj. narodnosti sa narodima bio je deo državne politike. Problemi sa kojima se SR Jugoslavija suočavala (ekonomska kriza, izbeglice, separatizam Albanaca na KiM, etničke tenzije, bombardovanje zemlje i dr.) umanjili su nivo zaštite manjina i doveli u pitanje celokupnu manjinsku politiku države.