Srbija u Jugoslaviji 1986/1987. godine – analiza sadržaja periodičnih štampanih medija - Baščarević, Ivan M. (Sociološki pregled, 2019)
Rad je rezultat istraživanja štampanih medijskih glasila, Književne novine, Književna reč, Pravoslavlje, NIN i Duga u periodu 1986/1987. godine, primenom metoda analize sadržaja. Istraživanje je sprovedeno na kompletnoj dostupnoj građi za period 1986. i 1987. godine. U pojedinim delovima teksta, a u cilju konteksta događaja, analizom su obuhvaćena i štampana izdanja koja su izvan vremenskog okvira istraživanja. Analizom sadržaja navedenih štampanih medija, autor je došao do zaključaka da je srpska inteligencija u Srbiji bila homogena u pogledu zaštite srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. Tome su u velikoj meri doprinele složene društvene i političke prilike u kojima su srpsko stanovništvo, sveštenstvo i monaštvo, kao i verski objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, bili izloženi konstantnom nasilju većinskog albanskog stanovništva. U takvim uslovima, kosovski zavet je srpskoj inteligenciji poslužio kao kulturna podloga homogenizacije nacionalne svesti. Pored toga, pravnim ograničenjima koje je legalizovao Ustav iz 1974, SR Srbija je u političkom smislu, bila nemoćna da reši evidentne probleme na Kosovu i Metohiji. Srpska inteligencija, odnosno novinari, književnici, umetnici, naučnici, akademici i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, nastojali su da nadomeste takav politički vakuum. Isticanjem kosovskog zaveta i otvaranjem srpskog nacionalnog pitanja, stvarala se podrška u javnom mnjenju u Srbiji, da je neophodno redefinisati nacionalni položaj Srba u SFRJ. Ključne reči: Kosovo i Metohija, Srbija, Jugoslavija, srpska inteligencija, kosovski zavet, patriotizam.