Sećanje na socijalističku Jugoslaviju: stavovi građana Srbije u periodu ubrzane transformacije društva - Mirkov, Anđelka Ž.; Petrović Trifunović, Tamara M.; Poleti Ćosić, Dunja D. (Sociološki pregled, 2019)
U radu se analiziraju stavovi građana Srbije prema Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, iskazani u periodu postepene stabilizacije kapitalističkog poretka. Analiza se temelji na podacima prikupljenim 2012. godine na reprezentativnom uzorku stanovništva Srbije, u okviru projekta Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nalazi istraživanja su pokazali da je u periodu ubrzane transformacije društva pozitivno mišljenje o socijalističkoj Jugoslaviji veoma prisutno među građanima Srbije. Ipak, postoje statistički značajne razlike u stepenu prihvatanja projugoslovenskih stavova među različitim društvenim grupama, pri čemu se kao važni faktori izdvajaju starost, klasno-slojna pripadnost i vrednosne orijentacije ispitanika.