Društvene teme u vojnom biltenu „Ratni dnevnik” 1918. - Stanojević, Saša D. (Sociološki pregled, 2019)
Predmet članka su društvene teme zastupljene u Ratnom dnevniku tokom 1918. godine. Analizom sadržaja uočeno je da je uz ratne izveštaje ovaj zvanični vojni bilten objavljivao i priloge o aktuelnim društvenim pitanjima. Sagledana kroz sociološki aspekt ona nude mogućnost dopunske rekonstrukcije stanja srpskog društva u izbeglištvu. Može se zaključiti da je osim osnovne funkcije informisanja i održavanja morala, Dnevnik stajao u službi popularizacije ideje jugoslovenstva i to sve snažnije kako se poslednja ratna godina primicala kraju. Ključne reči: Ratni dnevnik, 1918, društvo