Razvoj nacionalnih sociologija centralne i istočne Evrope - Miltojević, Vesna D. (Sociološki pregled, 2019)
Specifična društveno-ekonomska i politička situacija u državama centralne i istočne Evrope nesumnjivo je doprinela da se sociologija kao naučna i akademska disciplina u njima konstituiše kasnije nego u ostalim delovima sveta. Ipak, to nije razlog da brojni mislioci društvenih problema sa ovog područja, osim onih koji su emigrirali, ne nađu mesto u pregledima istorije socijalne misli. Prevod knjige Istorija sociološke misli u zemljama centralne i istočne Evrope, Zinaide T. Golenkove i Nikolaja P. Narbuta pruža mogućnost, osim ruskim i srpskim studentima da se upoznaju sa pretečama sociologije ovog regiona, sociolozima i najznačajnijim istraživačkim problemima kojima su se bavili i bave.