Kritički prelged razvoja odnosa prema istraživačkoj i inovacionoj politici u Jugoslaviji u periodu 1945-1991. - Semenčenko, Dušica M.; Kutlača, Đuro G. (Sociološki pregled, 2019)
Naša pretpostavka i prva hipoteza istraživanja je da je prethodni razvoj naučnoistraživačkog sistema u bivšoj Jugoslaviji imao značajan uticaj na trenutni status nacionalnih inovacionih sistema zemalja koje su bivše jugoslovenske republike. Druga hipoteza, koju smo elaborirali u ovom radu, jeste da je sistem nauke u bivšoj Jugoslaviji bio pod velikim uticajem socio-političkog i ekonomskog okvira. Sa ovim ciljem, analizirali smo i predstavili četiri karakteristična perioda jugoslovenskog sistema za istraživanje i tehnološki razvoj nakon Drugog svetskog rata. U zaključcima smo naglasili ključne nasleđene prakse i reperkusije na upravljanje sistemima istraživanja i inovacija u zemljama bivše Jugoslavije koje se mogu grupisati oko pet glavnih problema. Ključne reči: Naučnotehnološki sistem, istraživačka i inovaciona politika, razvoj, Jugoslavija