Nestajanje Jugoslavije na tržištu globalnog kapitala - Stanković Pejnović, Vesna R. (Sociološki pregled, 2019)
Proces raspada Jugoslavije je direktan rezultat modernog kapitalizma i njegovog bezgraničog širenja tržišta u ekonomskom smislu te neoliberalizma u ideološkom smislu. Raspad Jugoslavije je bio preduslov za globalizaciju njenih tržišta i oduzimanje društvenog bogatstva. Globalne finansijske sile su direktno povezane sa slabljenjem i nestajanjem države na temelju neoliberalnog modela i univerzalizacije neoliberalnog diskursa, koji zahtevaju promene u vladajućim oblicima države redefinišući njen suverenitet kroz strukturalne promene. Kroz dominaciju globalnog finansijskog sistema, zapadne sile su, u potrazi za nacionalnim i kolektivnim strateškim interesima, pomogle da jugoslovenska ekonomija dođe do kolapsa, a građani u etničke i društvene sukobe. Globalni mediji su, kroz pažljivo osmišljenu propagandu, zagovarali „slobodno tržište” kao temelj za obnovu ratom razorene ekonomije. Kroz društveni i politički uticaj ekonomskog restrukturiranja u Jugoslaviji je postepeno izbrisano kolektivno razumevanje, socijalna kohezija i zajednički jugoslovenski identitet. Intelektualna i politička elita je dogmatično predstavljala kulturne, etničke i verske podele kao jedini uzrok rata i razaranja. Cilj rada je dokazati kako je Jugoslavija nestala razorena moćima kapitala kroz korporacijski sistem koji je preko svojih dijagramskih struktura rasute moći bazirane na manipulaciji i neoliberalnoj ideologiji uspeo realizovati svoj cilj totalne privatizacije svega onog što je pripadalo području javnog dobra. Ključne reči: Jugoslavija, globalno tržište, manipulacija, ideologizacija, kapital