Stavovi Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunisti) i Komunsitičke partije Jugoslavije o Kraljevini SHS 1918-1920. godina - Petrović, Nenad Ž. (Sociološki pregled, 2019)
U ovom radu posvećujemo se legalnom periodu života i delovanja Komunističke partije Jugoslavije u prve dve godine postojanja nove države, razmatramo period od decembra 1918. do decembra 1920. godine sa kratkim pogledom na kasniji razvitak mišljenja i stavova ove političke organizacije o nacionalnom pitanju tokom njenog ilegalnog delovanja do 1941. godine. Za izradu članka korišćeni su primarni izvori kao što su partijski dokumenti nastali na prva dva kongresa 1919. i 1920. godine kao i relevantna literatura.