Korupcija i njeno suzbijanje u tranzicionim društvima: primer Hrvatske i Srbije - Božić, Vanda B.; Nikač, Željko V. (Sociološki pregled, 2018)
Korupcija danas predstavlja globalni problem i jednu od najvećih pretnji demokratskom državnom poretku i vladavini prava. U radu je ukazano na kriminološki i pravni aspekt korupcije u Hrvatskoj i Srbiji, kao državama koje su donekle okončale proces tranzicije, reforme društva i harmonizacije zakonodavstva sa relevantnim međunarodnim dokumentima. Navedeni su važniji međunarodni i nacionalni legislativni izvori značajni za suzbijanje korupcije, kao i izloženi mehanizmi za praćenje prisustva korupcije u ovim državama. Sprovedeno je istraživanje stanja i kretanja izvršenih koruptivnih krivičnih dela na području Hrvatske i Srbije, te je dat njihov komparativno-pravni prikaz. Ukazano je na distinkciju u inkriminaciji koruptivnih krivičnih dela u navedenim državama koje su, pored ostalog, i rezultat nepostojanja jedinstvene međunarodnopravne definicije korupcije. U zaključnim razmatranjima navedeni su predlozi de lege ferenda sa ciljem što uspešnijeg suzbijanja korupcije kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Ključne reči: korupcija, koruptivna krivična dela, tranzicija, Hrvatska, Srbija.