Procena resursa dece i mladih u sukobu sa normama zajednice - Hrnčić, Jasna H.; Marčetić Radunović, Gordana N. (Sociološki pregled, 2018)
U radu je prikazano istraživanje sprovedeno u cilju analize zastupljenosti resursa dece i mladih u sukobu sa normama zajednice u različitim domenima, kao i razvoja instrumenta za njihovu obuhvatnu i brzu procenu u istraživanjima i preventivnim programima. Upitnik Lista snaga dece i mladih u sukobu sa normama zajednice – LS1 je primenjen od strane 32 stručnjaka iz 9 centara za socijalni rad u proceni 67 osobe uzrasta od 11–20 godina upućenih zbog sumnje na antisocijalno ponašanje. Dobijena je najveća zastupljenost resursa u vršnjačkoj grupi i porodici, a najmanja na poslu i u školi. LS1 je pokazao visoku pouzdanost i dobru konstruktivnu, konvergentnu i kriterijumsku valjanost, kao i korisnost u praktičnoj primeni. Na osnovu sugestija stručnjaka, LS1 je revidiran u upitnik LS2.