Aleksandra Novakov: Stubovi srpske prosvete: srpske srednje škole u Osmanskom carstvu 1878-1912 - Šešum, Uroš S. (Sociološki pregled, 2018)
U radu je dat osvrt na monografiju dr Aleksandre Novakov Stubovi srpske prosvete, srpske srednje škole u Osmanskom carstvu 1878-1912. Pre iznošenja strukture i značaja dela ukratko je iznet opšti istorijski kontekst u kome je delovala srpska prosvetno-politička aktivnost u Osmanskom carstvu u decenijama koje su prethodile Prvom balkanskom ratu. Izneti su dometi i značaj monografije za srpsku nauku. Ključne reči: Osmansko carstvo, istoriografija, Aleksandra Novakov, prosveta, Stara Srbija.