Lični interes ili korist kao potreba savremenog čoveka - Milošević Šošo, Biljana Č. (Sociološki pregled, 2018)
Cilj ovog rada je da ukaže na sve izraženiju i sve prisutniju izvitoperenu potrebu koja se javlja, ili bolje reći, koja se razvila kod savremenog čovjeka usljed postojećih društvenih prilika i okolnosti. Kategorija ličnog interesa ili koristi se može podvesti pod jedno od mnogobrojnih etičkih pitanja modernog doba, a koje opet, samo po sebi nosi niz protivriječnosti u kontekstu društvenih procesa. I sam autor je u dilemi da li je danas poželjno pisati o ovom problemu, jer lični interes, koristoljublje, prema riječima Maršala Salinsa (Marshall Sahlins), kao ono najgore u nama, postalo je nešto što je najbolje, s nastupajućim XXI vijekom. U radu će biti predstavljeni rezultati iz dijela empirijskog istraživanja kojim se stiče uvid u motive sklapanja poznanstava sa drugim ljudima, u Republici Srpskoj.