Kapitalizam i demokratija – nastanak, uzroci krize i mogućnosti njihovog prevazilaženja u delu Jirgena Koke i Nila Fergusona - Baščarević, Ivan M. (Sociološki pregled, 2018)
U radu se elaboriraju teorijska shvatanja Jirgena Koke (Jürgen Kocka ) i Nila Fergusona (Niall Ferguson), o nastanku kapitalizma i demokratiji, uzrocima krize i mogućnostima njihovog prevazilaženja. Inspiraciju za pisanje ovog teksta, autor je pronašao u delima Istorija kapitalizma Jirgena Koke i Velika degeneracija – kako se institucije raspadaju i ekonomije umiru Nila Fergusona. Zašto? Najpre, svedoci smo vremena u kome, uz sve teorijske i ideološke koncepte i kritike, nije pronađena adekvatna alternativa kapitalizmu kao društveno-ekonomskom modelu. Drugo, evidentni socijalni razlozi oličeni u sve većim društvenim nejednakostima, siromaštvu, porastu kriminala i korupcije, oligarhiji političkih i ekonomskih elita, slabljenju institucija sistema, „urušavanju“ države blagostanja, smanjenju ljudskih i građanskih sloboda i drugo, navode na aktuelnost proučavanja savremenog koncepta kapitalizma i demokratije. Treće, obe knjige, pojavljuju se gotovo istovremeno (u Srbiji 2016. godine), nudeći, iako iz različitih teorijskih orijentacija, odgovore o uzrocima nastanka pomenutih problema i mogućnostima njihovog prevazilaženja. I najzad, autor ovog teksta smatrao je nužnim da, podrobnom analizom i približavanjem obe teorijske koncepcije, uočavajući njihove razlike ali i sličnosti, skromno doprinese tumačenju i objašnjenju kapitalizma u teoriji i društvenoj praksi. Ključne reči: Jürgen Kocka, Niall Ferguson, istorijska sociologija, kapitalizam, demokratija, nastanak, uzroci krize, moguća rešenja.