Hermeneutička eksplikacija nasuprot objašnjenju društvenih činjenica - Upoređivanje Dirkemovih i Gidensovih pravila sociološkog metoda - Đorić, Gorana D. (Sociološki pregled, 2018)
U radu se analiziraju metodološke implikacije ontoloških pretpostavki pozitivističkog i interpretativnog pristupa društvenim fenomenima preko upoređivanja Dirkemovih i Gidensovih pravila sociološkog metoda. Novina u analizi je što se pretpostavke dva pristupa ne analiziraju kao isključujuće, već kao specifikacije uslova pod kojima je upotreba jednog odnosno drugog pristupa više opravdana. Prema rezultatima analize, interpretativni pristup je opravdan ako je istraživačko pitanje kako akteri proizvode socijalne interakcije, ako su posledice akcije nameravane, i u slučajevima nepotpune institucionalizacije obrazaca ponašanja. Pozitivistički pristup je opravdan onda kada se socijalne interakcije objašnjavaju njihovim strukturnim pretpostavkama, ako su posledice akcije nenameravane, i u slučajevima kada društveni odnosi poprimaju formu odnosa između stvari.