Nasilje nad ženama u porodici - Andrić, Sanela D.; Milašinović, Srđan M. (Sociološki pregled, 2018)
Nasilje nad ženama u porodici predstavlja problem koji pogađa naše društvo, u kome koreni patrijarhalnosti i dalje predstavljaju izvor (reprodukcije) rodno zasnovanog nasilja. U radu su predstavljena neka od domaćih istraživanja nasilja nad ženama u porodici da bi se videlo na koje oblike nasilja su ona usmerena. Takođe, na osnovu sekundarne građe opisani su oblici psihičkog, emotivnog i ekonomskog nasilja koje žrtve nasilja teže prepoznaju, pa nisu ni svesne da su mu izložene. Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije izloženi su podaci o registrovanim delima nasilja u porodici u periodu od 2013. do 2017. godine. Ključne reči: porodično nasilje, žene