Recepcija i kritika Manifesta komunističke partije - Trkulja, Jovica D. (Sociološki pregled, 2018)
Rad je koncipiran kao prilog razumevanju recepcije i kritike Manifesta Komunističke partije u njegovoj burnoj povesti. Od njegove pojave 1848. do danas traju rasprave i kontroverze o njegovom značaju i aktuelnosti. Jedni su ga prihvatali, hvalili i u njemu videli jedan od najbolje pisanih političko-programskih tekstova koji je aktuelan u današnjem vremenu neoliberalne globalizacije. Drugi su ga osporavali i odbacivali jer je pretvoren u zločinačku ideologiju i praksu u kojoj je u 20. veku stradalo preko sto miliona ljudi. Autor nastoji da kritički preispitam ove krajnosti. On je prvo osvetlio uticaj koji je Manifest imao u društvenim pokretima i političkim borbama od sredine 19. do kraja 20. veka. Potom je analizirao ograničenja i protivrečja pojedinih Marksovih koncepata izManifestakoji su doveli do krize i odbacivanja marksizma krajem 20. veka kao idejno-teorijske platforme delovanja radničkog i drugih emancipatorskih pokreta. U zaključku se ističe da je odnos prema Manifestu umnogome zavisio od uspona i padova radničkih i drugih emancipatorskih pokreta u Evropi i svetu. To delo je i danas značajno za teorijska istraživanja i društvenopolitička preispitivanja. Mnogi koncepti i formulacije u njemu su prevaziđene, ali njihov opšti duh nije izgubio od svoje važnosti, tako da Manifest Komunističke partije i danas služi kao izvor podsticaja progresivnim snagama u njihovoj borbi za humanističku izmenu sveta. Ključne reči: Karl Marks, Fridrih Engels, Manifest Komunističke partije, radnički pokret, internacionale, marksizam, socijalizam, socijaldemokratija, evrokomunizam, tranzicija, globalizacija.