Raskršća i alternative savremene levice (marginalije povodom 170 godina od prvog izdanja Manifesta Komunističke partije) - Mitrović, Ljubiša R. (Sociološki pregled, 2018)
U radu se razmatra aktuelnost poruka iz Manfesta Komunističke partije (1848) i njihovo suočavanje sa praksom delovanja savremene levice u svetu. U fokusu autorove problematizacije nalaze se – položaj i raskršća levice u zemljama u tranziciji. Na udaru kritike je fenomen „amerikanizacije” savremene levice, njena akomodacija, integracija i instrumentalizacija od strane agenata globalnog kapitala u kontekstu savremenog razvoja društava kapitalizma periferije. Posebno polje istraživanja posvećeno je pitanju mogućnosti obnove alternativne levice, kao organona otpora i radikalne borbe snaga modernog sveta rada protiv kapitalizma. Na kraju, autor izlaže svoj pledoaje o ulozi nauke i intelektualaca u borbi za alternativni pravac razvoja savremenog društva u službi humanizacije društvenih odnosa i emancipacije čoveka. Ključne reči: Manifest Komunističke partije, savremeni kapitalizam, tranzicija, raskršća levice, alternativna levica.