Za novi Manifest - Bratina, Boris R.; Bratina, Oksana A. (Sociološki pregled, 2018)
U ovom tekstu autori ukazuju na novu dijagnozu savremenog „stanja stvari”. Preciznije, oni ispituju mogućnosti emancipacije imajući u vidu istoriju klasnooslobodilačkih borbi. Glavna teza koja se postepeno gradi jeste uvid u to da se klasna borba izmestila iz područja države u pravcu globalnog poretka moći. Drugim rečima, autori nastoje na tezi da su se akcenti i okolnosti klasne borbe pomerile sa nacionalnog plana na planetarni, tako da se danas ova ista borba dominantno odvija između nacija-proletera i nacija-buržuja. Oni naglašavaju uzroke takve dispozicije i razmatraju posledice i strategije tako akcentovane klasne borbe u ultimativnim okolnostima. Ključne reči: Komunistički manifest, revolucija, kapitalizam, narodiproleteri, narodi-buržuji, rasizam.