Komunistički manifest i seljaštvo XXI veka - Šljukić, Srđan Lj.; Šljukić, Marica N. (Sociološki pregled, 2018)
Pre 170 godina u Komunističkom manifestu K. Marks i F. Engels dali su nekoliko prognoza u pogledu budućih promena društvene strukture. Prema jednoj od njih, seljaštvo je samim delovanjem zakona kapitalizma bilo osuđeno na nestajanje. Iako je od vremena u kojem je ovo predviđanje izrečeno došlo do obimne deagrarizacije u velikom delu sveta, kao i do industrijalizacije poljoprivredne proizvodnje, seljaštvo ne samo što nije nestalo već je u nekim zemljama došlo i do njegovog povratka na društvenu scenu. Objašnjenje ovih protivrečnih procesa nalazimo u teoriji repezantizacije (ponovnog poseljačenja) holandskog sociologa J. D. van der Plega (Ploeg). Iste društvene sile koje izazivaju depezantizaciju (razseljačenje), a to su modernizacija, industrijalizacija i globalizacija, provociraju i otpor poljoprivrednika i njihovu borbu za autonomiju. Ta se borba očituje u povratku seljačkim obrascima u bavljenju poljoprivredom. Ključne reči: depezantizacija, globalizacija, industrijalizacija poljoprivrede, Komunistički manifest, modernizacija, repezantizacija, seljaštvo.