Duge senke Manifesta Komunističke partije - Kuljić, Todor Đ. (Sociološki pregled, 2018)
Zašto je Manifest Komunističke partije danas aktuelan? U njemu je prepoznata revolucionarna globalizacijska dinamika kapitalizma, promišljen je antikapitalizam, nema defetizma, jasna je ograda od raznih reakcionarnih socijalizama i od filantropije, na novi način je definisan odnos između nužnosti i slobode, izbegnuta je melodrama levice. Ključne reči: Manifest Komunističke partije, kapitalizam, antikapitalizam, defetizam, melodrama