Manifest Komunističke partije sa stanovišta društvene odgovornosti - Mulej, Matijaž (Sociološki pregled, 2018)
U svetlu Manifesta, društvena odgovornost nije samo neformalna promocija sistemičnog, tj. što je više moguće celovitog ponašanja, usmerenog na prevazilaženje aktualne krize i nastajanje novog drušveno-ekonomskog poretka, koji bi trebalo da zameni monopolistički neoliberalizam što je moguće pre da bi čovečanstvo izbeglo treći svetski rat i preživelo. Društvena odgovornost je, s druge strane, takođe, oružje nosioca vlasti usmereno na sprečavanje nastajanja novog drušveno-ekonomskog poretka, kao i na održavanje zatečenih privilegija i koristi.