Osnivanje Sociološkog pregleda 1938. godine - Antonić, Slobodan Č. (Sociološki pregled, 2018)
Pojava Sociološkog pregleda 1938. godine važan je trenutak za srpsku sociologiju. To je vrhunac razvoja ove naučne discipline u Srbiji između dva svetska rata. U to vreme štampaju se prevodi značajnih socioloških dela, na Pravnom fakultetu u Beogradu osniva se Institut za sociologiju i započinje nastava sociologije, a osniva se i „Društvo za sociologiju i društvene nauke” (1935) – izdavač prvog broja Sociološkog pregleda (1938). Predsednik Društva i glavni urednik Sociološkog pregleda, Đorđe Tasić pripremio je za štampu i drugi broj almanaha, ali je Drugi svetski rat presekao dalјi razvitak sociologije u Srbiji. Tek deset godina posle tog rata počelo se sa obnovom socioloških ustanova i dalјim razvojem ove naučne discipline kod nas. Klјučne reči: razvitak sociologije u Srbiji, sociološko društvo, Đorđe Tasić, Pravni fakultet u Beogradu.