Nastanak sociološke periodike u Srbiji - Trkulja, Jovica D (Sociološki pregled, 2018)
Prvi sociološki časopisi u Srbiji pojavili su se 1920. Društveni život i 1938. godine Sociološki pregled. Klјučnu ulogu u pokretanju i izdavanju ovih časopisa imali su profesori pravnih fakulteta u Beogradu i Subotici na čelu sa profesorima Mirkom M. Kosićem i Đorđem Tasićem. Uz ove časopise važnu ulogu na tom planu imale su i Biblioteka Javnog prava, Bi blioteka Politika i društvo i list Napred, koje je uređivao profesor Miha ilo Ilić. Ovi profesori, zajedno sa svojim kolegama sa beogradskog Pravnog fakulteta, dali su značajan doprinos razvoju sociološke periodike u Srbiji. Delujući na ovaj način, oni su uložili veliki napor da se u Srbiji konsti tuiše sociologija na teorijskom nasleđu francuske i, znatno manje, nemačke sociologije. Pomenuti sociološki časopisi i biblioteke su posle nekoliko godina pre stali da izlaze zbog nedostatka finansijskih sredstava, rata i posleratne rigid ne vladavine KPJ, nenaklonjene nauci i periodici. U oslobođenoj zemlјi nastao je mračan period za sve društvene nauke. To je posebno pogodilo sociologiju i sociološku periodiku koja je faktički zamrla. Uprkos tome, nasleđe koje su nam ostavili Kosić, Tasić, Ilić i njihovi saradnici (dva stručno profilisana so ciološka časopisa, dve ugledne biblioteke i jedan napredni list) poslužili su šezdesetih godina HH veka njihovim naslednicima na Univerzitetu u Beogradu kao solidan temelј za konstituisanje sociologije kao naučne i univerzitetske di scipline u Srbiji.