O društvenim nejednakostima na stranicama Sociološkog pregleda u periodu samoupravnog socijalizma - Jasmina, Petrović S; Marković Savić, Olivera S (Sociološki pregled, 2018)
Nije bez osnova tvrdnja da je značajan deo naučnog legitimiteta sociologija stekla izučavajući socijalne nejednakosti, kao što je moguće reći da je zanimanje sociologa za njihovo proučavanje često bilo posredovano ideološkim predznakom zajednice kojoj pripadaju, kao i drugim grupnim i/ili ličnim interesima. Interesovanje za sticanje predstave o tome u kolikoj meri je sociološka naučna javnost Srbije, sudeći prema prilozima u relevantnom naučnom časopisu, bila osetlјiva za izučavanje ovog problema, nije uslovlјeno samo svešću o važnosti njegovog proučavanja. Na stanovištu smo da je sociologija svoj kritički potencijal često „oštrila” upravo ukazujući na različite izvore i ishode socijalnih nejednakosti u različitim domenima socijalnog života, dajući nedvosmislene empirijske dokaze o njima i nudeći teorijsko-metodološke okvire za njihovo objašnjenje i razumevanje. Time je postala ne samo relevantna društvena nauka koja se bavi ovim univerzalnim fenomenom koji pogađa sva društva, i sve češće istražuje na globalnom nivou, nego je rezultate svojih istraživanja mogla staviti u službu humanističkih cilјeva društvenog razvoja. U radu su predstavlјeni rezultati analize priloga objavlјenih u Sociološ kom pregledu koji se odnose na socijalne nejednakosti i njihove posledice, bez obzira na to da li je reč o ekonomskim, političkim ili kulturnim nejednakostima. Saopšteni su rezultati elementarne analize tematske usmerenosti i načina obrade pomenutih problema sa cilјem da se ustanovi priroda interesovanja naučnika za ovu društveno izuzetno značajnu problematiku. Analizirani su radovi sa eksplicitnim sadržajem koji pripada navedenoj tematici, a objavlјeni su u pomenutom časopisu, kao relevantnom reprezentu periodike u oblasti sociologije na jugoslovenskom prostoru i glasilu profesionalnog udruženja sociologa u Srbiji.