Javno mnjenje i odlike medijskog diskursa u Sociološkom pregledu - Jevtović, Zoran B; Vulić, Tatjana M (Sociološki pregled, 2018)
Posmatrajući društveno delanje kao dinamičnu, složenu, individualnu, grupnu i masovnu angažovanost na ostvarivanju određenih cilјeva i ideja kojima se utiče na ponašanje lјudi u radu izdvajamo sve značajniju ulogu sociologije masovnih komunikacija, koja kroz pruočavanje procesa identifikovanja, selekcije, oblikovanja, skladištenja i distribucije informacija praktično doprinosi kreiranju javnih mnjenja. Polazeći od pojma diskurs i shvatanja da u humanističkim naukama on vodi specifičnom delanju koje opisuje šire društveno okruženje i odnose, autori metodom analize sadržaja tekstova publikovanih u Sociološkom pregledu tokom osam decenija ukazuju da tek, posredovan masovnim medijima diskurs dobija specifičnu moć simboličkog uticanja kojom se i samo društvo preobražava. Rezultati pokazuju da su obrisi promena u političkoj dioptriji primetni u prvom tekstu sa sociološko-komunikološkim pristupom (objavlјenim 1970. godine) jer ukazuje na tihu profesionalizaciju stvaraoca javnog mišlјenja, ali i na duboki preobražaj koji počinje devedesetih godina prošlog veka sa većim brojem radova posvećenih istraživanjima javnosti, političkoj propagandi, izbornim kampanjama, marketingu, medijskim sistemima, efektima i teorijama. Podatak da broj ovakvih tekstova u Sociološkom pregledu sa protokom vremena raste ukazuje i na promenu sociološke paradigme i demokratizaciju javne sfere, koja je danas nezamisliva bez medijskog uticanja.