Osvrt na srpski prevod priručnika Društvena stratifikacija u zemlјama BRIK - promene i perspektive - Vratuša, Vera (Sociološki pregled, 2018)
Zavod za udžbenike iz Beograda je potvrdio svoju posvećenost misiji doprinošenja povećavanju kvaliteta obrazovanja i razvoju nauke i kulture u Srbiji kroz objavlјivanje značajnih savremenih obrazovnih tekstova visokog kvaliteta, kada je 2014. godine, samo godinu dana posle objavlјivanja engleskog originala u 2013. godini od strane Svetske Naučne izdavačke korporacije iz Singapura, ponudio domaćoj društvenoj naučnoj zajednici i široj javnosti srspki prevod rezultata pionirskog uporednog istraživanja Društvena stratifikacija u zemlјama BRIK – Promene i perspektive. Ovaj pionirski zbornik su uredili vodeći sociolozi sa savremenim istraživačkim nalazima iz Kine (Pejlin Li, Institut za sociologiju Kineske akademije društvenih nauka, 2005), Rusije (M. K. Gorškov, Institut za sociologiju Ruske akademije nauka, 2009), Brazila (Seli Skalon, Federalni univerzitet Rio de Ženeira, 2009) i Indije (K. L. Šarma, Nacionalni univerzitet u Džaepuru, 2010). Pomenuti urednici su okupili timove istraživača u odgovarajućim zemlјama. Jedino je K. L. Šarma sam napisao svih devet tematskih poglavlјa o: promenama društvene stratifikacije; radničkoj klasi; selјaštvu; preduzetnicima; srednjoj klasi; nejednakosti prihoda; obrazovnoj nejednakosti; potrošnji, kao i o klasnoj svesti i vrednostima, posvećujući osobenu pažnju kastama specifičnim za Indijsko društvo.