Religijski fenomen u Sociološkom pregledu - Andjelkovic, Petar Miroslav (Sociološki pregled, 2018)
Sociološki pregled, „prvi pravi jugoslovenski sociološki časopis” (Milovan Mitrović), koji je pokrenut, kako se naglašava u uvodu prvog broja „da pripomogne sa svoje strane [...] napretku društvenih nauka u nas”, dakle, polazeći od svetskih i domaćih iskustava „da pođe korak dalјe u proučavanju društvenog života”. Svoju misiju ovaj časopis je časno i uspešno nosio i bio mesto za izlaganje naprednih ideja i shvatanja (u onoj meri koju je vreme dozvolјavalo). Tu su se po prvi put izlagale ideje za zasnivanje posebnih socioloških nauka, kao što je i sociologija religije. Imajući u vidu značaj religije za čoveka i društvo, razumevanje religioznog fenomena u svim vremenima imalo je svoj poseban značaj. Predmet ovog rada je analiza svih radova koji su od prvog broja do danas u Sociološkom pregledu sa različitih aspekata razmatrali i tumačili religiozni fenomen. Metodom analize sadržaja i diskurzivne analize svih tekstova koji se pojavlјuju u posmatranom vremenskom periodu, cilј rada je da se, na temelјu izloženih stavovova utvrde glavne odlike diskursa o religioznom fenomenu koji je izložen u Sociološkom pregledu. U članku autor nastoji da pruži sociološki uvid u razvoj sociologija religije,na jugoslovenskom prostoru, i njenom nastojanju da se na jedan poseban način dosegne i obuhvati sva složenost religijskog fenomena.